Waterpijpen bestaan al eeuwenlang en vinden hun oorsprong in het midden-oosten. Wanneer je hier dus op vakantie bent is het leuk om je onder te dompelen in de cultuur en ook een waterpijp te proberen. In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis en werking van waterpijpen.

De geschiedenis van waterpijpen

Het roken van een waterpijp is oorspronkelijk ontstaan in India. Vanuit India is het gebruik ongeveer 700 jaar geleden verspreid naar het midden-oosten. oorspronkelijk waren het vooral volwassen mannen die een waterpijp rookten, maar over de eeuwen en jaren heen is het gebruik ook onder andere groepen populair geworden. In de tabak die oorspronkelijk gerookt werd, zat geen tabak. Dit veranderde rond 1990 toen er verschillende smaken aan de tabak werden toegevoegd. Over de jaren heen is er steeds meer gaan experimenteren wat ervoor heeft gezorgd dat er tegenwoordig een breed aanbod aan smaken is. Daarnaast is door het industrialiseren en commercialiseren de beschikbaarheid van waterpijpen de laatste jaren flink toegenomen, met als gevolg ook het gebruik ervan. 

De werking van waterpijpen

Een waterpijp bestaat uit veel verschillende onderdelen. In een kommetje met gaten wordt het rookwaar, of te wel tabak, neergelegd. Dit kommetje wordt daarna bedekt met aluminiumfolie en erboven wordt de verhittingsbron geplaatst. De verhittingsbron bestaat uit kooltjes en zorgt ervoor dat de tabak verhit wordt. Doordat de tabak verhit wordt, ontstaat er rook. Deze rook kan je door middel van een slang met een mondstuk inhaleren door lange trekjes te nemen. Doordat bij een waterpijp de tabak alleen verhit en niet verbrandt wordt, is het mogelijk om tussen de 20 en 60 minuten de waterpijp te roken. Tenslotte zijn er veel verschillende tabak smaken om uit te kiezen, die variĆ«ren van fruitsmaken zoals watermeloen en aardbei, tot andere smaken zoals munt en kaneel. Er zit voor iedereen dus wel een lekkere smaak tussen. 

Om een waterpijp te proberen is het echter niet nodig om altijd helemaal naar het midden-oosten te gaan. Ook in Nederland worden ze namelijk steeds populairder. Mocht je op vakantie nou een hele goede ervaring hebben gehad, dan kan je die in Nederland zeker voortzetten. Bij de waterpijp shop Amy Deluxe kan je bijvoorbeeld gemakkelijk waterpijpen online bestellen die dan thuis worden afgeleverd. Zo kan je nog lang nagenieten van je vakantie!