De mooiste stranden van Europa wachten deze zomer op jou. Zet je zonnebrandcrème en zonnebril klaar en ontdek de beste bestemmingen in Europa voor een zonnige vakantie op het strand of een heerlijke duik in het water. Hier vind je een selectie van de beste stranden van Europa! Boek jouw strandvakantie met familie, vrienden of geliefden en geniet van de zon en de blauwe wateren van de mooiste stranden van Europa.

1. Atlantische kust in Frankrijk
Aan de westkust van Frankrijk is het weer wilder en dat geldt ook voor de stranden. Grote, uitgestrekte stukken zand, ondersteund door duinen en dennenbossen. Het Ile de Ré, vlak bij La Rochelle, is het Franse vakantie-eiland bij uitstek, compleet met leuke antiekwinkels, oesterhutjes en paardrijden op het strand; dit is waar chique Parijzenaren voor het weekend gaan. Wilder en stiller zijn nog steeds de stranden verder naar het zuiden in Cap Ferret, waar de hoogste zandduinen van Europa naar beneden vallen naar een donkerblauwe Atlantische Oceaan met witte zeilboten. En waar Frankrijk en Spanje samenkomen is Biarritz, waar de prachtige stranden van de Baskische kust een hit zijn bij surfers en een beetje rustiger zijn.

2. Ibiza in Spanje
Ibiza fascineert eindeloos met zijn partyscène, zijn glamour en zijn hippie-vibe. De stranden daar zijn mooi, gevarieerd en veel. Afgelegen stranden om af te strijken, moeilijk te bereiken legendarische stranden, sensationele plekken waar de rijke hippies de hele dag feesten organiseren. Zelfs sommige stadsstranden zijn hemels mooi in Ibiza. De beste stranden van Ibiza zijn Aguas Blancas, Las Salinas, Cala Llenya, Calla Bassa, Cala Moli.

3. Barcelona in Spanje
De Catalaanse hoofdstad is een van de meest bezochte steden in Europa, en er is geen raadsel waarom. Barcelona heeft een aantal van de meest interessante architectuur in Europa – van Romeins tot Gotisch tot Art Nouveau – wereldberoemde eten en muziek, een rijke artistieke geschiedenis en fantastische winkels. Het strand aan de rand van La Rambla moet je zeker bezoeken. Barcelona is het beste als het gaat om stedentrip en strandvakantie.

4. Benagil in Portugal
Zo overbevolkt als de Algarve in de zomer kan worden, is het nog steeds niet te ontkennen dat de stranden in Portugal tot de mooiste van Europa behoren. Dramatische rotsformaties, verborgen huisjes en blauwe wateren doen denken aan deze Portugese kust. Rondom Benagil worden bezoekers verwend met keuzes als het gaat om episch landschap, met de Praia da Marinha bovenaan de lijst voor niet te missen plekken.

5. Zlatni Rat, Brač, in Kroatië
Kroatië heeft geen tekort aan prachtige stranden, maar Zlatni Rat valt op door zijn opvallende en ongewone vorm die feitelijk verandert. Hoewel het lijkt op een goudkleurig zandstrand, bestaat de kustlijn uit gladde, kleine kiezels en strekt zich uit over een halve mijl aan beide zijden van de punt. Het is niet alleen een plek om te loungen: Zlatni Rat is ook een populaire plek voor windsurfen, jetskiën en stand-up paddle-boarding.

6. Cala Goloritzé, Sardinië, in Italië
Het is geen geheim dat Cala Goloritzé, gelegen aan de voet van een ravijn op de winderige noordoostkust van Sardinië, een van de mooiste stranden in Italië is. Toch voelt het als een verborgen oase: een slanke strook wit zand en helder blauw water tussen torenhoge kalkrotsen. Het strand werd zelfs als zo bijzonder beschouwd dat het in 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst.

7. Durdle Door Beach, Dorset, in Engeland
Met zijn dramatische kalkstenen boog, weelderige, steile kliffen en zacht goudkleurig zand, is Durdle Door een van de meest schilderachtige stranden van heel Europa. Maar het is niet alleen een mooi gezicht – de Marine Conservation Society beveelt het strand aan om te zwemmen en vissen, dankzij de uitstekende waterkwaliteit. Het maakt ook deel uit van de Jurassic Coast, een kustlijn van 95 mijl lang bezaaid met zoveel spectaculaire geologische kenmerken en fossielen dat UNESCO het in 2001 tot werelderfgoed heeft uitgeroepen.